Ημερίδα Σχολής Μωραΐτη: Η Αυλή του Σχολείου ΑΛΛΙΩΣ
- 18 διακεκριμένοι ομιλητές μίλησαν για την σημασία της αυλής στην εξέλιξη των παιδιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη συντόνισε το πάνελ «Συμπερίληψη και Συμμετοχικός Σχεδιασμός της Σχολικής Αυλής»
- Η συμπερίληψη ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης
- 450 εκπαιδευτικοί, γονείς, αρχιτέκτονες, μαθητές, ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί φορείς και πολιτικοί εκπρόσωποι παρακολούθησαν τις ομιλίες
- 30 εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαν το εργαστήριο «Η αυλή ως χώρος όπου εξελίσσονται οι γνωστικές λειτουργίες του παιδιού» της Δρ Ελένης Λιβανίου
- Η Εύα Γρηγοριάδου παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα “ Αυλές Συμπερίληψης”: συμπεριληπτικές πρακτικές αστικού σχεδιασμού και συμμετοχικές μεθοδολογίες
Το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, η “Life is for All” συμμετείχε στην ημερίδα «Η Αυλή του Σχολείου Αλλιώς» με πολλαπλούς τρόπους, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της συμπερίληψης. Την ημερίδα διοργάνωσε το Νηπιαγωγείο της Σχολής Μωραΐτη σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο της Αμαλίας Στράτου υπό την Αιγίδα του ΥΠΑΙΘΑ για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Tο πάνελ με τίτλο «Συμπερίληψη και Συμμετοχικός Σχεδιασμός της Σχολικής Αυλής», συντόνισε η Τατιάνα Καραπαναγιώτη επισημαίνοντας πως, εάν αποδεχτούμε ότι η αρχιτεκτονική διαμορφώνει συμπεριφορές, τότε η σχολική αυλή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικοποίησης παιδιών και εφήβων.
Στο πάνελ συμμετείχε και η Εύα Γρηγοριάδου, Αρχιτέκτονας και Ιδρύτρια της ερευνητικής ομάδας URBANA, η οποία ανέλυσε το πιλοτικό της πρόγραμμα «Αυλές Συμπερίληψης». Η τοποθέτησή της εστίασε στην ένταξη της οπτικής του φύλου στον σχεδιασμό σχολικών χώρων, σε σύγχρονες συμπεριληπτικές πρακτικές αστικού σχεδιασμού και σε συμμετοχικές μεθοδολογίες. Ένα από τα σχολεία όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα είναι το 45ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης.
Ακολούθησε μια σειρά από εργαστήρια, στα οποία η Δρ. Ελένη Λιβανίου ανέπτυξε το θέμα: «Η αυλή ως χώρος όπου εξελίσσονται οι γνωστικές λειτουργίες του παιδιού». 30 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση, όπου τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως η αυλή ως ένα ζωντανό σχολείο δράσης, όπου το παιδί μαθαίνει μέσα από τις αισθήσεις του.
Η Δρ. Λιβανίου ανέλυσε ποιες γνωστικές λειτουργίες ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ανοιχτού χώρου, την αναγκαιότητα σχεδιασμού και προσαρμογής της σχολικής αυλής, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των εκπαιδευτικών και των γονέων στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας αποδοχής και κατανόησης, ειδικά για τα παιδιά, που επωφελούνται από βιωματική μάθηση σε εξωτερικά περιβάλλοντα.